Diplomati EÚ označili vojenské krídlo Hizballáhu za teroristické

22.07.2013 Zahraničie

Brusel (TASR) - Ministri zahraničných vecí EÚ dnes na zasadnutí v Bruseli rozhodli o zaradení vojenského krídla libanonského radikálneho hnutia Hizballáh na zoznam teroristických organizácií. 
K rozhodnutiu došlo počas zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti, čo je pravidelné každomesačné stretnutie diplomatov členských krajín únie.
Šéf holandskej diplomacie Frans Timmermans v reakcii uviedol, že rozhodnutie o zmrazení majetku a zablokovanie financovania hnutia Hizballáh by malo obmedziť schopnosť výkonu činnosti tejto organizácie.
"Je dobré, že EÚ sa konečne rozhodla označiť Hizballáh za to, čím naozaj je - teroristická organizácia," povedal Timmermans pre médiá.
Už pred začatím dnešných rokovaní ministrov šéf nemeckej diplomacie Guido Westerwelle uviedol, že dôkazy o účasti Hizballáhu na vlaňajšom útoku v letovisku Burgas, pri ktorom bolo zabitých päť izraelských turistov a jeden bulharský občan, by mali byť dostatočným podnetom pre ministrov na zaradenie vojenského krídla hnutia medzi teroristické skupiny.
 

Vyberte región